http://el-greco-gr.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει. Γ. Σεφέρης

Μετάφραση - Translate

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

ΣΠΗΛΙΟΣ ΠΑΣΑΓΙΑΝΝΗΣ (Καστανιά Σπάρτης, 1874 - Ζάκυνθος, 1909) Ποιητής, διηγηματογράφος και μεταφραστής .


Dionisis Vitsos
ΖΑΚΥΝΘΟΣ



ΣΠΗΛΙΟΣ ΠΑΣΑΓΙΑΝΝΗΣ (Καστανιά Σπάρτης, 1874 - Ζάκυνθος, 1909) 
Ποιητής, διηγηματογράφος και μεταφραστής
Μοναδική ποιητική του συλλογή η «Αντίλαλοι» που δημοσίευσε, στο περιοδικό Τέχνη, και που τον έκανε γνωστό στους λογοτεχνικούς κύκλους της πρωτεύουσας. 
Εχοντας εγκαταλείψει σπουδές ιατρικής, φοίτησε στη νεοσύστατη τότε δραματική σχολή του Βασιλικού Θεάτρου μαζί με το Σωτήρη Σκίπη και τον Άγγελο Σικελιανό (στο ποιητικό έργο των οποίων άσκησε επίδραση) και συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Χρηστομάνο, ως ηθοποιός της Νέα Σκηνή. 
Το 1905 παντρεύτηκε την αδερφή του Σικελιανού Ελένη, η οποία όμως τον εγκατέλειψε τον ίδιο χρόνο. Ο Πασαγιάννης την αναζήτησε στο Παρίσι χωρίς αποτέλεσμα.
Έφυγε για το Βερολίνο, όπου επισκέφτηκε τον Κώστα Χατζόπουλο και στη συνέχεια για τη Νέα Υόρκη ως μετανάστης. Προσβλήθηκε από φυματίωση και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα και το 1907.
Εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα, όπου έγραψε τα διηγήματα «Οι Αγγελόκρουστοι», «Ο Πέτρακας», «Η καλόκαρδη» και «Η Ταϋγέτα» και συνέχισε τη δημοσίευση κειμένων του στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. 
Για λόγους υγείας έφυγε για την Αθήνα και στη συνέχεια για τη Ζάκυνθο, όπου πέθανε το 1909. 
Το σύνολο του λογοτεχνικού και κριτικού έργου του Σπήλιου Πασαγιάννη εκτός από τους Αντίλαλους βρίσκεται δημοσιευμένο σε εφημερίδες και περιοδικά όπως τα : «Αι Μούσαι», «Παρνασσός», «Ίρις των Αθηνών», «Αττιική Ίρις», «Ζωή», «Ο Νουμάς» κ.α..

~~~~~~~
Διαβάστε επίσης για τον τάφο του Σπήλιου Πασαγιάννη ένα άρθρο τηsΜαρία Σιδηροκαστρίτη-Κοντονή εδώ:
http://www.iskiosiskiou.com/2013/09/1874-1909.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου